7 septembrie 2013


Pe străzi, o super-curățenie un pic totalitară. Niciun vagabond, niciun cerșetor. Lucru iar straniu. Înconjurăm de fiecare dată câteva cartiere sau mergem până la capătul bulevardului ca să gasim, în sfârșit, o trecere pentru pietoni. Nu sunt tare sigură că Moscova este un oraș pentru turiști. Mai degrabă unul pentru mașini.

Kremlin. P insistă să-mi arate steaua principală. Plouă cu găleata. 

În trecere peste pod. Doi turiști englezi. Ne fotografiem reciproc pe fundalul Kremlinului. Ei îmbrățișați. Noi îmbrățișați. Continuă să plouă la fel de convingător. Oricum, ne urmăm traseul.

Muzeul Pușkin. Prețul biletelor este diferențiat. Pentru străini e de trei ori mai mare. Noi le luăm la același preț ca cetățenii ruși, pentru că suntem din CSI. Atâta beneficiu avem și noi că suntem membri. Preimpresioniști. Impresioniști. Postimpresioniști. Am întrebat dacă sunt copii și ghidul a făcut ochii mari. Apoi dacă sunt aduse de undeva pentru expoziție, și i-a făcut și mai mari. Am avut o pornire să mă fotografiez lângă fiecare tablou de Picasso, Van Gogh, Miro, Manet, Cezanne etc., dar P nu s-a potrivit. Chiar dacă era și el impresionat și nu ascundea asta. Mi-a spus să aleg din fiecare sală câte două tablouri lângă care vreau să-mi pun fața. 

Mă simt confortabil să înțeleg ce se vorbește în jur și, în acelși timp, nimeni să nu priceapă ce vorbim între noi. Se spune că sunt tare mulți moldoveni în Moscova, dar probabil nu la expoziții, și nu în muzee. Vorbesc cu voce tare intimități și diverse porcărioare pe care, în alte cazuri, i le-aș fi șoptit la ureche sau în gând. 

Cu expresul în drum spre Peterburg. Lăsăm în urmă vremea ploioasă. Azi în Moscova e ziua orașului. Autoritățile urmau să împrăștie norii. Sper ca aceștia să nu ne ajungă din urmă la Peterburg. Cerul e înalt, pădurile la fel. Prin geam, sătuce din case din lemn, pitite printre păduri de brazi și mesteceni. Rusia profundă. Îl rog să nu tragă cu coada ochiului la ceea ce scriu că mă blochez. Ne schimbăm locurile. El trece la geam și se pierde în frunzișuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu