9 iunie 2011

Premiile Uniunii Scriitorilor din Moldova pe anul 2010

Am aflat din surse discrete, dar demne de încredere (să-i zicem convențional mvc), premiile US. Uraaaa! Juriul ăsta va intra în istorie. Pentru prima dată lista este redusă și nu-și propune să facă echilibristică, astfel încât toată lumea să fie împăcată: unuia i se acordă premiu pentru că are jubileu, altuia - pentru că are mamă bolnavă, unui al treilea - pentru că e prietenul președintelui juriului sau pentru că e „din gașcă” etc. Motive pot fi găsite suficiente. Ca și premii. Experiența a demonstrat-o. Mai mult decât atât, juriul din anul acesta nu a acordat niciun premiu pentru proză și critică literară. Nu pentru că nu s-au scris cărți de proză și de critică și nu ar fi avut ce juriza, ci pentru că nu a vrut să caute motive, bănuiesc. Motivele despre care spuneam mai sus. Lucrurile sunt simple și la suprafață: un anumit juriu recomandă anumite cărți ca fiind cele mai bune. Așa cum găsește acesta de cuviință. Mai bine să ne întrebăm de ce unele cărți au rămas în afara listei, decât să ne amărâm că li s-a acordat un premiu nemeritat.

Iată și lista celor mai bune cărți:
Poezie: Singurătatea de miercuri, Liliana Armașu;
Poezie pentru copii: Vizavi de vizavarză, Aureliu Busuioc;
Publicistică: Interviu la „Contrafort”, Vasile Gârneț;
Literatură rusă: Игра в пазлы, Miroslava Metleaeva;
Debut: Aceasta e prima mea revoluție. Furați-mi-o, Maria-Paula Erizanu.

12 comentarii:

  1. mie-mi place poezia Lilianei Armaşu.
    e mai mult decît trăită..

    diana

    RăspundețiȘtergere
  2. Premii bine meritate!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ehe, ancutsanutsa, așa crezi tu și încă câțiva! Dar sunt, bănuiesc, atâția revoltați și nemulțumiți!

    RăspundețiȘtergere
  4. e absolut penibil! sa nu premiezi nici una din 8 carti nominalizate la proza si critica! absolut penibiiiil! mai bine dadeau celui mai slab, decat deloc.
    scriitorii moldoveni discreditati de usm - e superb!
    cursa de atletism fara nici un finalist - mirobolant!
    propun un boicot: de azi inainte nu va mai trimiteti cartile la usm, refuzati sa fiti nominalizati, şi - daca va tine - infiintati o uniune alternativa!
    moni stanila

    RăspundețiȘtergere
  5. Noi, din afara juriului vorbim... ca din afară. Moni, ca membru al juriului, nu poți să impui colegilor tăi, membri alături de tine, să le placă și să voteze cu forța o carte sau alta. Dintre cărțile de proză și de critică, niciuna nu a întrunit numărul de voturi necesare: 5 plus 1, cum prevede regulamentul. Despre ce fel de discreditare poate fi vorba când nicio carte de proză sau de critică literară nu s-a distins net de celelalte, astfel încât să convingă juriul? La proză a fost în final 3-3, între Val Butnaru și Leo Butnaru, dar cei care în turul întâi au votat Al. Vak. (2 voturi) nu au vrut să voteze niciun Butnaru. Au rămas pe poziții și e normal, de vreme ce au convingerile și criteriile lor de apreciere. Mi se pare cel mai corect juriu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Moni, și încă ceva. Cred că nu în uniuni ar trebui să ne grupăm, să ne adunăm. Scriitorii „adevărați” nu de uniuni au nevoie (ca să se sprijine unul pe altul în felul în care se înțelege în mediul literar „sprijinul”). Ei sunt scriitori, PUR ȘI SIMPLU, cu sau fără uniuni. Aaaa, doar dacă „uniunea alternativă” se creează pe principiul găștii, atunci da, scopul ei e bine creionat da capo.

    RăspundețiȘtergere
  7. cartea nomazilor din B ar fi meritat un premiu. e trist atunci cand o carte proasta e premiata, dar e nedrept cand una buna ramane in afara. romanul lui Val Butnaru e mai mult decat onorabil.

    RăspundețiȘtergere
  8. cine stabilește care carte e „bună” și ce presupune acest „bun”? a fost delegat un juriu: Em. G.-P., MVC, E. Lungu, A. Ciubotaru, I. Ciocanu, V. Romanciuc, D. Crudu, V. Beșleagă (președinte), care a decis tocmai în privința aceasta. faptul că există și alte păreri, e un semn al normalității și nu ar trebui să ne sperie/întristeze sau mai știu eu ce. nici pe cei din juriu, asupra cărora se îndreaptă acum toate pietrele, nici pe cei din afară, consumatorii de delicii literare.

    RăspundețiȘtergere
  9. O carte buna e o carte care cinsteste Literatura.

    RăspundețiȘtergere
  10. O carte bună cinstește literatura și fără premiu.

    E mai presus de orice premiu.

    RăspundețiȘtergere
  11. dar e pacat cand un premiu nu cinsteşte o carte care cinsteste literatura :)

    RăspundețiȘtergere