30 mai 2011

fără artificii

Am mâncat căpşune direct din grădină, nespălate, unele - în două cu ţărână. Am urcat într-un cireş şi am îndesat în mine cât am putut cireşe şi tot au mai rămas, doldora pe ramuri, de parcă nici n-aş fi trecut pe acolo. Am lăsat pisicul să mă zgârâie, să mă muşte şi să-mi scoată firele de la pantaloni; câinii să sară până la brâu în jurul mei şi să-şi lase urmele lăbuţelor pe haine; să lingă - îs tare pupăcioși - porţiunile neacoperite ale corpului meu: degetele picioarelor ieşite prin sandale, mâinile până la coate, obrajii. Nu m-am împotrivit lui A ca să-şi descarce remorcele maşinuţelor, pline cu nisip, în capul meu; nici să păzesc cu o vergea de salcâm rățuștele scoase de ta la păscut iarbă. A vrut ma să strâng fir cu fir mărarul de sub vie, am strâns; R - să înșir rufele la uscat pe sforile din curte, am înșirat; V - să mătur în cotețul pentru găini, am măturat. Am alergat - dar tot nu din propria-mi dorință - ci fugărită de cocoșul înnebunit care voia să mă ciupească și să-mi sară în cap. Ta zice că e bătrân și orb. Atunci de unde știa că fac cotitura casei și în ce direcție mă îndrept, tot ținându-mi urma? V a venit cu un ied. Ieșise să se plimbe și acesta s-a ținut de el, behăind, până acasă. Era speriat, dar avea nevoie de o prezență umană alături - tot de mine, s-a adeverit până la urmă. Și când mă gândesc că m-am dus cu o geantă de cărți. Ca să citesc la umbra răcoroasă a unui copac.

3 comentarii:

  1. şi eu când mă pornesc undeva în ospeţie îmi iau 3-4 cărţi, dar nu prea reuşesc să citesc vreo una. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai uitat că eşti scriitoare. Lumea te dorea ca să te citească! Ce frumos te-ai lăsat citită de toţi. Chiar merita să mergi numai pentru asta acolo unde erai dorită şi răsfoită cu degetele muiate în natura pură. Totuşi un cititor (cocoşul) a rămas cu buza umflată. Semn că fiind scriitoare mare ai început să alegi cui să placi şi cui nu, cine să vrei să te citească şi cine nu.

    cititorul anonim

    RăspundețiȘtergere
  3. Caro, trebuia să pui și gazdele la citit!

    Cititorule, cred că rescriu textul că mi-ai dat o pasă bună și o schimbare de perspectivă „cum numa-n vis un înger e arată”.

    Mulțumesc. Mulțumesc. (câte un mulțumesc fiecăruia)

    RăspundețiȘtergere