24 decembrie 2010

azi

- Care sunt cei mai frumoşi 10 ani din viaţa unei femei?
- Între 25 şi 26.

Dacă aş trăi în Franţa, azi aş intra în ultimul an de tinereţe, 26 considerându-se limita de vârstă a tinereţii.
Mama a mers, însărcinată fiind cu mine, să-şi facă avort. Îşi făcuse programare. Îi venise ziua, rândul. De parcă eu ştiam că vei fi anume tu! Nu erai tu, era alta, altul! S-a întâlnit pe holul spitalului cu o prietenă care o convinsese să renunţe la idee. Întoarsă acasă, mama era supărată că n-a reuşit să-şi facă chiuretaj, tata - supărat crezând că şi-a făcut. Nu şi-au vorbit vreo lună şi ceva... Hazard şi joc de noroc: ceea-ce-ţi-se-întâmplă-i-s-ar-fi-putut-întâmpla-oricui-pur-şi-simplu-s-a-întâmplat-să-fii-TU-îţi-aminteşti-trebuia-să-te-numeşti-violeta-părinţii-te-au-pierdut-pe-drum-când-te-aduceau-acasă-de-la-maternitate-te-ai-cotilit-de-pe-sanie-în-nămeţii-de-zăpadă-iar-ei-şi-au-continuat-drumul-braţ-la-braţ-îndrăgostiţi-trebuia-să-nu-mai-exişti-chiar-atunci-pur-şi-simplu-s-a-întâmplat-să-fii-viaţa-s-a-ţinut-de-tine-ca-o-umbră-ca-un-scai-când-la-o-săptămână-de-zile-un-vecin-ţi-a-dat-un-sâmbure-de-măslină-ce-ţi-a-traversat-intestinele-40-de-ore-timp-în-care-te-umflasei-minge-şi-medicii-nu-ţi-dădeau-nicio-şansă-iar-la-cinci-ani-tocmai-ar-fi-fost-cazul-să-pleci-definitiv-dacă-încă-nu-o-făcusei-din-politeţe-până-atunci-când-ţi-ai-spart-capul-în-liberă-cădere-din-pod-cu-preţul-de-a-vedea-pisica-alăptând-pisicii.
Când am împlinit 20 de ani, am mers să-i dăruiesc acelei prietene a mamei un buchet de lalele. Ieşisem din turbulenta adolescenţă şi priveam la toate lucrurile astea cel puţin cu ironie.

6 comentarii:

  1. la multi ani, Aurelia. sa cresti mare!

    Ecaterina B.

    RăspundețiȘtergere
  2. nici nu stiu ce sa zic aurelia...imi vine in momentul asta sa te imbratisez strins de tot! sunt oameni care la sigur nu ar fi trebuit sa se nasca,ii multumesc lui Dumnezeu ca TU existi.

    RăspundețiȘtergere
  3. E cumpana dintre ani.Sa privim inapoi cu iertare,inainte cu speranta,in jos cu intelegere,in sus cu recunostinta.Un an nou fericit, plin de impliniri si bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  4. Marturisesc rusinat ca am ramas NElamurit... Abia dupa acesti cei mai frumosi 10 ani din viata unei femei urmeaza... viata ei ca scriitoare ?
    DACA am inteles gresit, iar inocenta mea intrebarea mea a avut o nevinovata tenta misogina va rog sa ma corectati...

    RăspundețiȘtergere
  5. Maricika, la mulți ani!

    Eh, Augustina, suntem parte dintr-o mașinărie mai complicată.

    George, literatura și viața merg de mână.

    RăspundețiȘtergere