13 februarie 2011

despre gângănii

M-a sunat să mă întrebe dacă tot așa trăim... cu păienjenișul atârnat de lustra din salon. A stat o săptămână la noi, zile în care îl admiram pe P pentru răbdarea de care dădea dovadă față de această prezență persistent-guralivă în casa noastră liniștită. Ma devenise un fel de obiect de cercetare pentru el. Câteodată îmi ieșeam din fire și mă contraziceam cu ea vreo oră, după care, când îi solicitam părerea să se exprime ca o autoritate și să limpezească apele, P spunea că nu a înțeles nimic decât că... noi vorbim foarte alert și mult și că, evident, ceva nu ne înțelegem. Ca să nu mă mai implic prea mult afectiv în relațiile cu ma, a avut grijă să-mi acapareze tot timpul petrecut în casă. Când într-o seară ma a luat o cârpă din baie și și-a făcut vânt să șteargă cu o trecere de mână păienjenișul din salon, am strigat aproape că într-un glas cu P să se oprească. Păianjenul acesta mare și elegant s-a stabilit în casa noastră când împliniserăm 2 luni de căsnicie. Am decis să-l botezăm Vasile, în amintirea unui bun prieten pe care P îl avuse în timpul studenției la Iași. M-a sunat să mă întrebe dacă tot așa trăim... cu păienjenișul atârnat de lustra din salon. I-am spus că mai avem doi membri ai familiei: se ascund în florile din bucătărie, dar apar din când în când la vedere. I-am botezat Ioana și Marcel. Ma a început iar să se lamenteze. Și în acele clipe nu aveam nicio emoție.

4 comentarii:

  1. E o nuveletă, de fapt. O nuveletă superbă. Şi ar fi păcat să rămână doar pe acest fermecător blog, care insă nu este prea cunoscut.

    RăspundețiȘtergere
  2. În islamism există un mit legat de această insectă. Profetul Mahomed a reușit să scape de următorii săi pentru că s-a ascuns într-o peșteră, la gura căreia un păianjen a țesut o pânză cu o rapiditate uimitoare. În mitologia greacă, zeița Atena o transformă pe tânăra Arachne într-un păianjen, pentru că era mai pricepută ca ea în arta țesutului. Astfel explică grecii originea acestei insecte și priceperea ei de a țese. De altfel, măiestria păienjenilor a fascinat multe popoare, printre cale și cele africane care credeau că aceștia pot atârna în aer fără să cadă. Ei vedeau un zeu în păianjen.
    In traditia populara (la romani)aduce ghinion sa ucizi un paianjen, care poate simboliza bani sau noroc.
    cititor de... cititoare

    RăspundețiȘtergere
  3. Mă bucură acest „semn... de umbră-n depărtare”. (Glumesc - în privința umbrei din depărtare. Mă bucur - pur și simplu.) Atât timp cât blogul pentru mine e un fel de proiect literar în schiță și îmi aduce satisfacții personale nu-mi pun „problema” vizibilității lui în acest vacarm de voci de bloggeri. Dar s-ar putea pe principiului boule de neige să ia amploare. Pe neprins de veste. Într-o zi ca asta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cititor de... cititoare, atâtea filiere simbolice/interpretative care pot fi explorate, valorificate, la o adică, într-o proză de proporții!

    RăspundețiȘtergere