1 noiembrie 2010

Comunicat de presă al Consiliului USM

Analizând bilanţul Adunării Generale a Uniunii Scriitorilor din 29 octombrie 2010 şi identificând direcţiile prioritoare şi strategiile pe termen scurt şi lung, Consiliul Uniunii Scriitorilor se adresează colegilor de breaslă şi opiniei publice, pentru a comunica următoarele:


1. Adunarea Generală a constatat o stare de fapt şi şi-a exprimat opinia prin vot democratic, alegând schimbarea, modernizarea şi eficientizarea activităţii USM. Votul negativ acordat, cu un scor categoric, conducerii anterioare cere, implicit, noii conduceri, o reabilitare morală a instituţiei. Consiliul îi va asigura preşedintelui nou-ales tot sprijinul său logistic, intelectual, moral, organizaţional.

2. Prin votul său majoritar, adunarea a acordat vot de neîncredere vechii conduceri a USM, ceea ce va solicita, implicit, de la noua echipă, schimbări radicale în proiectarea activităţilor şi în schimbarea imaginii şi percepţiei USM în societate. Faţa revoluţionară, pe care a purtat-o – cu mândrie! – Uniunea în 1989, s-a şifonat cu timpul, devenind o grimasă nepotrivită provocărilor noi şi are nevoie de o operaţie mai mult decât cosmetică. În perspectivă socială, strategia Uniunii va fi orientată spre reabilitarea scriitorului ca persoană publică, spre readucerea lui pe agenda culturală a societăţii şi spre restabilirea imaginii Uniunii Scriitorilor ca instituţie de cultură, dar şi ca instanţă valorică şi etică.

3. Activităţile de bază ale conducerii USM se vor axa pe susţinerea colegilor de breaslă, pe promovarea producţiei literare, pe sprijinul acordat scriitorilor cu venit modest, pe stimularea şi motivarea tinerei generaţii de scriitori.

4. Revistele de cultură vor avea suportul necesar posibil din partea Uniunii, inclusiv, prin propuneri de colaborare în proiecte comune, prin schimb de informaţii culturale, prin asistenţă logistică, prin multiplicarea căilor de difuzare. Se va analiza situaţia revistelor Viaţa Basarabiei şi Basarabia şi se vor căuta soluţii pentru redresarea sau reluarea editării lor.

5. Un alt punct cheie îl constituie coordonarea unor activităţi cu organizaţiile de creaţie, precum şi cu instituţiile de cultură din ţară şi de peste hotare, cu uniunile de creaţie din România, Ucraina, Rusia, cu cele europene şi internaţionale, cu PEN Club Moldova şi cu Filiala Chişinău a Uniunii Scriitorilor din România, cu Fondul Literar.

6. Constatând că isteria şi demagogia sunt contraproductive în relaţiile interumane, mai ales, într-un context cultural, noua echipă îşi propune să abordeze şi să promoveze un stil echidistant, corect şi calm. Consiliul îşi propune să trateze cu maximă atenţie şi corectitudine pe orice membru al USM, să creeze condiţii ca fiecare scriitor să se simtă confortabil în cadrul organizaţiei, indiferent de statură sau de statut şi, pe de altă parte, să facă distincţiile valorice de rigoare în cadrul concursurilor de creaţie şi al activităţilor care solicită discernământ critic.





Adoptat la Şedinţa Consiliului USM din 1 noiembrie 2010

5 comentarii:

  1. Duduita, care fond literar, cel care este un ONG aparte de Uniunea Scriitorilor, si care a furat 104 milioane lei de la oameni. O sa va traga hotii si pe voi , naivii, dupa ei.

    Duduita, care noua conducere? Toti sunt vechi, cu exceptia ta. Si Zbarciog, si Suceveanu, si Rusu, si ceilalti... A fugit hoarda de langa Cimpoi, si a ramai bietul singur... Cimpoi e vechea conducere si tu esti noua conducere?

    Duduita, te-i cam grabit sa te crezi sefa, scrie mai intai ceva, sa ramana in timp, apoi iti vei imagina ca ai putea conduce ceva.

    RăspundețiȘtergere
  2. După felul în care scrieţi, deduc, dle M. (vă însemnaţi cu pseudonim, se poate?), că sunteţi din vechea gardă, şifonată de la un timp. Eu nu am făcut decât să plasez un comunicat pe blog. Este al Consiliului - ales perfect legal, nu "cu rezerve" - care nici nu are de unde să fie nou-nouţ, odată ce firesc include şi oamenii din fosta tabără a lui Cimpoi. Pur şi simplu, toţi înţeleg că nişte lucruri trebuie schimbate. Cu excepţia celor "cu interese", d.e., dumneata -judecând după textul plin de venin... În rest, o echipă vine, alta pleacă, unde-i capătul de ceartă?

    RăspundețiȘtergere
  3. Aurelia, am spus si mai spun, e mare pacat ca in Moldova nu sunt sustinuti oamenii care pot conduce, ci acei cu influienta, sau care pot fi influientati... Sigur meritocratia imi place, dar conducator merita sa fie acel care are capacitati de lider si de manager. Dl care a postat un asa text, n-o sa inteleaga asta.:) Corina Rezneac

    RăspundețiȘtergere
  4. Corina, fain că ai trecut pe aici, că ai luat atitudine. Să nu se creeze impresia că fac valuri... acolo unde lumea fie trece indiferentă pe alături, fie are ideea că bat câmpii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Corina Rezneac08 noiembrie, 2010

    Ei, nu imi inchipui ca faci valuri... Te sustin, macar moral, pentru ca nu e usor sa vii intr-un colectiv care nu vrea sa se modernizeze... Sa nu creada domnul ca tinerii putem face doar recitaluri de poezie in strada si publica din cand in cand cate un volum si nu ne pasa de ce se intampla...

    RăspundețiȘtergere