27 aprilie 2011

Bordeaux

În Evul Mediu, francezii îl numeau... mare, iar la întemeiere, în sec. III î.d.H., orașul amplasat de-a lungul... „mării”, a purtat numele Burdigala. Azi, orașul în cauză se numește Bordeaux, iar... „marea” e de fapt râul Garonne. Ce reprezentare a lumii, a lucrurilor aveau locuitorii medievali ai acestei zone! E un oraș-port, cu mult aer. E orașul secolului luminilor, al lui Montaigne și Montesquieu. Mai e numit la cité du monde du vin.
Havuzul orizontal vizavi de Piața Bursei și bordelezii lui matinali.


Recomand cu o oarecare insistență eventualilor turiști Muzeul de Artă Contemporană. A fost construit de un inginer de poduri și drumuri, Claude Deschamps, în 1824, pe cheiul fluviului, ca depozit comercial pentru negustorii maritimi (aici se depozita zahăr, cafea, condimente – s-ar părea niște detalii în mijlocul acestui text, dar de fapt, având în vedere că azi adăpostește lucrări de artă... tocmai cafeaua și condimentele dozate potrivit, dau valoare artei și o fac... comestibilă). În 1974 este achiziționat ca spațiu cultural și reconvertit în muzeu. Are o construcție geometrică riguroasă, fiind conceput după modelul construcțiilor antice. Spațiul central din interior amintește de forma unor corăbii.


Instalațiile și expozițiile prezentate rare ori sunt reproduse în alte spații, deoarece sunt elaborate pornind de la posibilitățile cadrului arhitectural. Lucrările sunt rezultatul unei întâlniri, al unui dialog al artistului cu un context arhitectural impozant. Deplasarea spectatorului și receptarea lucrărilor din diferite unghiuri de vedere sunt elemente necesare acestei experiențe estetice.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu