21 noiembrie 2011

planeta moldova

În mintea moldoveanului legumele, verdeața și salata sunt pentru vaci.

Mătușa L nu-și imaginează cum să meargă la wc în casă și pentru nimic în lume nu ar schimba groapa improvizată în fundul grădinii, cu acoperișul și pereții asemănători casei purcelușului Nif-Nif. Ei bine, nu chiar din paie, ci din ciocleji.

De 6 ani M încearcă diverse tratamente pentru că-și dorește un copil. Cândva în copilărie, începuse să coase o broderie cu doi „tigrișori” pe care a lăsat-o neterminată. Din cauza aceasta crede că nu poate avea copii. Am intrat pe la ea să cumpăr ciuperci și prima dată am văzut-o emanând fericire. Cu o mână îmi punea legumele în sacoșă - repede-repede!, cu alta ținea strâns ațele și broderia. Am întrerupt-o. Broda cu zor.

În faţa unei şcoli. Până nu au murit doi tineri în locul acela, spulberați de o mașină, autoritățile nu au aplicat marcajul de traversare regulamentară a străzii pentru pietoni.

În timp ce achit facturile, casiera de la Poşta Moldovei îmi propune să cumpăr nişte reviste cu reţete culinare. Au copertele viu colorate şi înfăţişează găini rumenite la rolă, salate, supe, deserturi. "Cu salariul pe care-l am, pot să mănânc numai de pe reviste, nu şi în realitate".

2 comentarii:

  1. Am si eu o matusa, la tara, care nu accepta ideea veceului in casa, probabil si-l imagineaza la fel de ''curat'' ca pe cel de-afara.

    RăspundețiȘtergere
  2. ... și ăsta-i doar un detaliu, din mentalitatea aceea mare, complexă și paradoxală, pe care o avem.

    RăspundețiȘtergere